placeholder
20:00 uur
90 min

mens(aap) en microben

  • Lezing

Lijkt de poep van de zilverrug in ARTIS-Park op dat van de mens? En hoe zit dat dan met de in het wild levende gorilla? ARTIS-dierenarts Martine van Zijll Langhout en ARTIS-Micropia hoogleraar Remco Kort spreken over hun onderzoek naar de samenstelling van microben in de ontlasting van de mens en de mensaap.  

Ons lichaam zit vol met micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. Samen vormen zij ons microbioom. De afgelopen eeuwen is de leefstijl van de mens ingrijpend veranderd. Schoon drinkwater, gebruik van antibiotica en desinfecteermiddelen beïnvloeden ons microbioom en dit is terug te zien in onze ontlasting.  

Zijn deze veranderingen ook terug te zien zijn bij andere soorten, zoals de westelijke laaglandgorilla? Door de poep van de ARTIS-gorilla’s te bestuderen en te vergelijken met in het wild levende soortgenoten én dat van de mens, kwam een interessante overeenkomst in het microbioom aan het licht. ARTIS-gorilla’s lijken nóg meer op ons dan we dachten. 

Martine en Remco gaan in op de leefstijl van gorilla’s, het unieke onderzoek naar hun darmmicrobioom en de lessen die we daaruit kunnen trekken.  

Wanneer dinsdag 13 juni 
Inloop: 19.30 uur
Hoe laat 20.00 – 21.30 uur 
Waar ARTIS-Groote Museum, Oostzaal 
Prijs €15,- regulier, €7.50 leden, €10 studenten