placeholder
14-11-2023
  • Blog

ARTIS-Groote Museum brengt je in beweging

Bewegen is gezond. Een stukje hardlopen, een eindje fietsen en een lange wandeling doen ons goed. Maar beweging is niet puur fysiek. De grootste bewegingen komen tot stand door nieuwe ideeën; ideeën die invloed hebben op onszelf, op een ander en de gezondheid van onze planeet.

 

Van A naar B

Wist je dat een krokodil zich op dezelfde manier voortbeweegt als een baby en een fietser die tegen de wind indruist? De manier waarop mensen bewegen toont veel overeenkomsten met de wijze waarop andere dieren dat doen. Dat heeft te maken met onze ingenieuze lichaamsbouw. De ruggengraat van de mens lijkt ontzettend veel op die van andere dieren. En waar planten ogenschijnlijk niet lijken te bewegen, doen ze dit zeker wel. Planten groeien tegen muren op en ontwijken met hun wortels schadelijke stoffen in de grond. Als je goed om je heen kijkt, zie je dat eigenlijk alles wat leeft in beweging is!

 

Mentale beweging

Natuurlijk komen mensen niet alleen fysiek in beweging, ook mentaal kun je in beweging komen. Bijvoorbeeld door na te denken over futuristische thema’s. In ARTIS-Groote Museum kun je je hersenen laten kraken over ingewikkelde ethische dilemma’s. Is er een grens aan wat de mens kan en mag maken? Mag je een broodje beenham eten dat gekweekt is van je eigen beenvlees?

 

Samen in beweging komen

In ARTIS-Groote Museum kom je erachter dat alles met elkaar verbonden is. Alle levensvormen zijn van elkaar afhankelijk. Dat betekent dat alles in beweging komt, als één persoon een stap zet. Een stap in de goede richting brengt positieve verandering met zich mee, maar wat gebeurt er als we de verkeerde richting op bewegen?

Watercrisis, klimaatzorgen, energievraagstukken… Alles wat leeft (en dus ook de mens) staat vandaag de dag voor een hoop uitdagingen. Wat als we samen nadenken over dit soort thema’s? Wat als we de koppen bij elkaar steken in plaats van in het zand? Door de verbinding met elkaar op te zoeken kunnen we een belangrijke rol spelen in een leefbare toekomst voor komende generaties.