placeholder
21-9-2023
  • Nieuws

Wat eten we morgen?

In het ARTIS-Groote Museum is een installatie over het eten van de toekomst te zien. In de installatie krijgt de bezoeker verschillende inzichten over het bereiden, consumeren en produceren van voedsel.

Het Groote Museum, laat bezoekers met andere ogen naar zichzelf en de wereld kijken. Wat eten we... morgen? Karlien Pijnenborg (hoofd Groote Museum): ‘We willen in het Groote Museum laten voelen datje als mens onderdeel bent van de natuur. Experts op het gebied van voeding en bekende chef-koks maken de verbinding tussen alles wat leeft heel toegankelijk en brengen oplossingen dichtbij. Door wat je eet heb je dagelijks de kans om een duurzame keuze te maken. Hopelijk inspireert de installatie onze bezoekers in het maken van keuzes en verrijkt het hun kennis over de toekomst van voedselproductie.’

Maak het verschil met je vork

De installatie is onderdeel van de zone ‘Goede grond, goed gezond’ in het Groote Museum. Eén van de schermen in de nieuwe installatie gaat over het menu van de toekomst. Wat eten onze kleinkinderen? Hoe koken we voor een gezonde planeet? Vijf bekende chef-koks laten zien hoe ze met lokale en seizoensgebonden producten ook een cultureel divers en gezond gerecht op tafel zetten. ‘Met je vork kan je het makkelijkst beslissen en het grootste verschil maken’, zegt Nadia Zerouali één van de chefs.

Ter land, ter zee en uit het lab

In een ander scherm komen experts aan het woord over verantwoorde manieren van voedselproductie. Marien ecoloog Reinier Nauta, verbonden aan de Wageningen Universiteit, vraagt zich af waarom we maar een derde van de aardoppervlakte gebruiken om voedsel te produceren. Hij vertelt over duurzame oplossingen uit de zee. Joszi Smeets, artistiek directeur van Food Hub, legt uit hoe regeneratieve landbouw de biodiversiteit vermeerdert. In tegenstelling tot andere levende wezens zijn wij de enigen die aan landbouw doen. Food designer Chloé Rutzerveld ontwerpt toekomstscenario’s voor nieuwe manieren van voedselproductie en consumptie, zij stelt: ‘Alles wat wij vandaag eten bestaat dankzij technologie en wetenschap.’

placeholder

Deelnemende chef-koks en experts installatie:

Chloé Rutzerveld (future food designer), Reinier Nauta (onderzoeker zeewier en duurzame voedselproductie uit zee), Joszi Smeets (medeoprichter en artistiek directeur FoodHub), Tosao van Coevorden (chef-kok restaurant De Japanner), Nadia Zerouali (eigenaar Couscousbar, kookboekenschrijfster o.a. Arabia en Melk & Dadels en presentatrice BinnensteBuiten), Mas van Putten & Carl Lemette (kookboekenschrijvers Asian Soulfood en Jiwa en chefkoks ‘De Vrouw met de Baard’), Iwan Driessen (chef-kok restaurant Rijsel en Scheepskameel) en Fernando Daniel Paez Magro (fotograaf en chef-kok Apollonia).

Bezoek de installatie