placeholder

Het museum van grote vragen

De tijd waarin wij leven vraagt om nieuwe vragen en nieuwe inzichten. In het Groote Museum ontdek je waar we vandaan komen, hoe we verbonden zijn en waar we van afhankelijk zijn. Met deze inzichten over jezelf en je relatie tot ander leven komt de vraag 'waar gaan we naartoe?' dichterbij. Maar het begint bij jou.  

placeholder

Wat ben jij?

In het Groote Museum ga je op een persoonlijke expeditie, met je lichaam als startpunt. Je kijkt in een spiegel waarin je steeds meer ontdekt. Overeenkomsten met planten, andere dieren en zelfs microben. Je gaat dwarsverbanden zien. Wat jouw darmen doen, bijvoorbeeld, doen de wortels van een boom ook. Toen jij als baby over de grond kroop, bewoog je hetzelfde als een krokodil. Door overeenkomsten als deze ga je anders naar jezelf kijken en naar de wereld om je heen. Je blijkt verbonden te zijn met alles wat leeft, tot in je kleinste vezels. En véél afhankelijker dan je dacht.

Waarom schrijf je het Groote Museum met dubbel o?

Het Hoofdgebouw was in 1855 het eerste gebouw voor de leden van het Genootschap Natura Artis Magistra (natuur is de leermeesteres van kunst en wetenschap). De eerste verdieping werd als museum gebouwd dat later Groote Museum zou heten (en werd vroeger zo gespeld). De leden konden de natuur bestuderen geordend in vitrines en kasten vol objecten, zoals schelpen, schedels en opgezette dieren. Wij mensen zagen onszelf toen als buitenstaanders: wij bevinden ons hier – de natuur bevindt zich daar. Het nieuwe Groote Museum biedt een nieuwe perspectief en maakt ons, de mens, tot ‘binnenstaanders’, een deel van het grote geheel.