placeholder

Nieuw in het Groote Museum: wat eten we... morgen?

Iedereen eet. Dagelijks eten we meerdere maaltijden. Wekelijks kiezen we in de supermarkt, bij de bakker of op de markt wat we gaan eten. Eten verbindt. Maar met wat we kiezen, hebben we ook effect op de wereld om ons heen. Wat eten we? En waarom eten we dat? Wat aten we vroeger? Hoe is dat veranderd en wat doen we om onze eetcultuur te beschermen? Kom erachter bij de nieuwe installatie in het Groote Museum. 

Maak het verschil met je vork
De installatie is onderdeel van de zone ‘Goede grond, goed gezond’. Eén van de schermen in de nieuwe installatie gaat over het menu van de toekomst. Wat eten onze kleinkinderen? Hoe koken we voor een gezonde planeet? Vijf bekende chefkoks laten zien hoe ze met lokale en seizoensgebonden producten ook een cultureel divers en gezond gerecht op tafel zetten. ‘Met je vork kan je het makkelijkst beslissen en het grootste verschil maken’, zegt Nadia Zerouali één van de chefs.

Ter land, ter zee en uit het lab
In een ander scherm komen experts aan het woord over verantwoorde manieren van voedselproductie. Marien ecoloog Reinier Nauta, verbonden aan de Wageningen Universiteit, vraagt zich af waarom we maar een derde van de oppervlakte van de aarde gebruiken om voedsel te produceren. Hij vertelt over duurzame oplossingen uit de zee. Joszi Smeets, artistiek directeur van Food Hub, legt uit hoe regeneratieve landbouw de biodiversiteit verrijkt. In tegenstelling tot andere levende wezens zijn wij de enigen die aan landbouw doen. En food designer Chloé Rutzerveld ontwerpt toekomstscenario’s voor nieuwe manieren van voedselproductie en consumptie, zij stelt: ‘Alles wat wij vandaag eten bestaat dankzij technologie en wetenschap.’

Benieuwd naar de installatie en wat de experts te vertellen hebben over het menu van de toekomst? Kom langs in het Groote Museum en laat je inspireren!

placeholder

Wat is de landbouw van de toekomst?

Hoe kunnen we op een duurzame manier met landbouw onze groeiende wereldbevolking in de toekomst blijven voeden? Daar gaan we over in gesprek met Joszi Smeets (creatief directeur Food Hub) en bioloog en journalist Hidde Boersma. 

Bekijk het programma
placeholder

Wat eet jij vanavond?

 De koks van de installatie inspireren je om niet alleen gezond en duurzaam te eten, maar ook lekker. Krijg jij al trek?

Bekijk hier de recepten
placeholder

Wat eten mijn achterkleinkinderen?

Tijdens de samenkomst over eten ga je samen met een museumexpert in gesprek over de snelle ontwikkeling van voedsel. Wat aten mijn overgrootouders eigenlijk en wat gaan mijn achterkleinkinderen eten?

Meer info over de samenkomst