placeholder
20.00 uur
90 min

Hoe seksueel divers is de natuur?

  • Grote Denkers
  • Lezing

Van intersekse kangoeroesoorten tot anemoonvissen die van man in vrouw veranderen; de seksuele diversiteit in natuur is veel groter, en grenzen tussen mannelijke en vrouwelijke kenmerken zijn diffuser dan je zou denken. Wie bepaalt wat mannelijk of vrouwelijk is? In hoeverre valt de natuur in hokjes te plaatsen?

Bioloog Charlotte Vermeulen agendeerde dertig jaar geleden al het denken over seksuele diversiteit in natuur en ontwikkelde daar tal van educatieve activiteiten over. Vanavond neemt ze ons mee in de seksuele diversiteit van natuur en de ontwikkeling van het denken hierover. Hoe beïnvloedt de dominante heteronormatieve, cis-gender-bril en religie hoe we naar natuur kijken? Hoe geëmancipeerd en seksueel bevrijd is de wetenschap van de biologie? Welke onderzoeken zijn bepalend geweest in hoe we naar natuur kijken?

Charlotte betoogt dat we zien wat we denken dat we zien. En dat we eerst ons eigen denken moeten oprekken, voordat we kunnen zien hoe rijk, divers en wonderlijk natuur is. 

Over Charlotte Vermeulen

Charlotte Vermeulen is emeritus ARTIS-bioloog. Ze werkte meer dan 30 jaar als huisbioloog voor ARTIS en deed onderzoek naar seksueel divers gedrag in de natuur. 

Alvast voorbereiden op de lezing? Lees hier het verhaal van Charlotte over vele vormen van seksualiteit in de natuur.

Wanneer dinsdag 1 augustus
Hoe laat 20:00 – 21:30 uur
Waar ARTIS-Groote Museum (Oostzaal)
Prijs Regulier €15, ARTIS-leden €7,50 en studenten €10